
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   
  

    
   

    
     

    
   

 
  

    

 

 
  

 
 
  

 
 

 

   

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-259 

Issued: May 1982 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was 
in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the 

Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), especially Rules 7.01-7.50 and the Attorneys’ Advertising 

Commission Regulations, before relying on this opinion. 

Question 1: May two lawyers list on the letterhead or by other means “Jones & Jones” when in 
fact there is no partnership? 

Answer 1: No.  

Question 2: May a lawyer be a member of more than one law firm? 

Answer 2: Qualified yes. 

References: DR 2-102(A)(C)(D), 5-105(D); ABA Formal Opinion 330; KBA E-62, 83; EC 
2-11, 2-12; Cinema 5, Inc v. Cinerama, Ltd, 528 F.2d 1384 (2d Cir 1976)   

OPINION 

Question 1 

The listing on the letterhead of the names of the lawyers in a law firm is well defined 
within the Code of Professional Responsibility. Specifically the Ethical Considerations mention 
that the possibility of misleading persons with whom the lawyer deals could be a factor in the 
selection process of the lawyer. It is with this reason that the Code of Professional Responsibility 
states under DR 2-102(C): “A lawyer shall not hold himself out as having a partnership with one 
or more other lawyers unless they are in fact partners.”     

In KBA E-62 we answered the question, “May associates who have a relationship that is 
something less than a true partnership adopt a firm name?” in the negative. In that opinion we 
stated: 

It is both improper to designate a lawyer as an ‘associate’ who shares fully 
in the responsibilities and the liabilities of other attorneys in the office, and it is 
improper to utilize the term “partner” to designate an attorney who does not share 
fully in the responsibilities and liabilities of the other attorneys involved.  

https://7.01-7.50
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KBA E-62 went on to point out that there can be no such thing as a “limited partnership as 
far as responsibilities and liabilities are concerned.” The opinion stated: 

In such situations the public is inclined to believe that the entire mental and 
legal resources of the firm are available, if need be. So long as the attorneys work 
independently of one another, maintain separate records, and refrain from jointly 
sharing responsibilities and liabilities they must refrain from holding themselves out 
as a partnership. 

This Committee reaffirms KBA E-62 as well as DR 2-102(C).  A lawyer who practices 
under a misleading name certainly violates the Code of Professional Responsibility and commits 
acts which tend to bring the Bench and Bar into disrepute.  

Question 2 

The Code of Professional Responsibility does not specifically address the question of 
whether a lawyer may be a partner in two different and distinct law firms. See ABA Formal 
Opinion 330. In this opinion the ABA recognized that a lawyer could become “of counsel” in two 
firms under highly unusual circumstances.     

The American Bar Association relied upon DR 2-102(A)(4) in stating that “a lawyer may 
be designated ‘of counsel’ on a letterhead” if he has a continuing relationship with the lawyer or 
law firm, other than as a partner or associate.  

The Ethics Committee is aware of no opinions which would preclude a lawyer from being 
a partner in more than one law firm. A lawyer who desires to be a partner in more than one law 
firm should be aware of the myriad of conflicts of interest that would be present. More specifically 
the lawyer should always be leery of DR 5-105(D): “If a lawyer is required to decline employment 
or to withdraw from employment under DR 5-105, no partner or associate of his or his firm may 
accept or continue such employment.”     

Accordingly when one lawyer in one law firm would be precluded from the employment 
all members of the law firm as well as members of the other law firm would be precluded from 
the employment.     

It is not the function of this Committee to consider the wisdom of a lawyer being a partner 
(and/or associate, of counsel) in more than one law firm. For a case showing the problems of a 
partner in more than one law firm, see Cinema 5, Ltd v. Cinerama, Inc, 528 F.2d 1384 (2d Cir 
1976). Assuming that there is a valid reason for the lawyer to be in more than one law firm and that 
that lawyer has a “close, continuous and regular relationship with the law firm it is permissible.”     

The Ethics Committee, however, feels that it would be impossible to have a close, 
continuous and regular relationship with more than two law firms.  



Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


